hoe bereik je het zelf

Hoe bereik je het Zelf


Bezoeker - Hoe kan ik het Zelf bereiken?

Maharshi - Het Zelf is niet te bereiken. Mocht het Zelf te bereiken zijn, dan zou dat betekenen dat het Zelf niet nu en hier is, en dat het nieuw verkregen zou moeten worden. Wat verkregen kan worden, zal weer verloren raken. Dus zal het voorbijgaand zijn. Wat niet eeuwig is, is het niet waard om voor te streven.

Dus zeg ik, het Zelf wordt niet bereikt. Je bent het Zelf. Je bent Dat reeds.

In feite ben je onwetend van je ware Aard van Vrede. Onwetendheid verwart en werpt een sluier over de pure Vrede.

Inspanningen moeten enkel worden gericht op het verwijderen van onwetendheid. Onwetendheid bestaat uit verkeerde kennis. Verkeerde kennis bestaat uit de valse identificatie van het Zelf met het lichaam, de geest, etc. Deze onechte identiteit moet gaan, wat over blijft is het Zelf.

B - Hoe moet dat gebeuren?

M - Door onderzoek naar het Zelf.

B - Dat is moeilijk. Kan ik het Zelf realiseren, Maharaj? Alstublieft vertel het me, het lijk zo moeilijk.

M - Je bent al het Zelf.

Daarom is realisatie natuurlijk voor iedereen. Realisatie kent geen onderscheid tussen gegadigden.

Juist de twijfel, 'kan ik realiseren?' of het gevoel, 'ik ben nog niet gerealiseerd' zijn de obstakels. Wees daar ook vrij van.

B - Maar de ervaring zou er moeten zijn. Als ik de ervaring niet heb, hoe kan ik dan vrij zijn van deze pijnlijke gedachten?

M - Die zijn ook in de geest. Ze zijn daar omdat je je vereenzelvigd hebt met het lichaam. Als deze onechte identiteit wegvalt, verdwijnt onwetendheid en wordt de Waarheid ontsluierd.

 

Shri Ramana Maharshi
Uit: Talks with Shri Ramana Maharshi, Talk 251.