gronding

Gronding in het lichaam


Als je meer in je lichaam gegrond raakt, meer hier in je lichaam, dan zie je hoeveel macht de geest over je heeft, over je lichaam. Je gaat zien hoe weinig tijd je eigenlijk in je lichaam bent, hier, aanwezig.

Elke keer als je weg van hier beweegt in het denken, moet je je aandacht terug brengen naar je lichaam. Ongeacht hoe verleidelijk een gedachte ook is, breng je aandacht terug bij het op en neer gaan met de ademhaling van je middenrif. Als je waar dan ook in je lichaam sterke sensaties krijgt, gebruik dat om je hier te houden, om je aanwezig te houden. Blijf terug komen…

Het is belangrijk om de geest niet als de vijand te zien, om wat dan ook niet als de vijand te zien, doch te begrijpen hoe het werkt, hoe gegrepen je bent door de geest. In plaats van je geest de schuld te geven, je gedachten, neem je de verantwoording voor hoe je je voelt.

Je moet weten dat dit mogelijk is… Het is de meest wonderlijke manier om je leven te leven. Op zo'n manier dat het niet meer jouw leven is. Het is louter leven. Dus je bent niet altijd gelukkig of altijd gelukzalig, misschien soms, maar er is ieder moment deze diepte, een levende diepte die elke beschrijving te boven gaat.

 

Linda Clair
Uit: Simple Meditation - Grounding in the body